Stránky

sobota 19. května 2012

NA ČEM AKTUÁLNĚ PRACUJI

Dnes bych chtěla ukázat deku, na které už pracuji docela dlouho. Mám ji ušitou již asi dva měsíce, ale zatím pořád minimálně proquiltovanou. Dnes jsem jí po dlouhé době vytáhla, tak snad to konečně začne trochu nabírat obrátky. Látky jsou s kolekce Shades Collection od Kinkame pro Clothworks. Vzor je od Sandy Brawner.
Je to moje první deka s bavlněným vatelínem a musím uznat , že jsem nadšená. Zatím jsem vše šila s polyesterovým vatelínem a nedá se srovnat - je opravdu měkkoučká, taková přítulnější. Hřeje stejně, a ty polyesterové mi připadají trochu takové, no nevím jak to říct, jako gumové. Zkrátka a dobře, nedá se srovnat a už se těším, jak tu další deku, zkusím z vatelínu s bambusovým vláknem - ten je ještě měkčí. A jako lahůdku pak vlněnou, to bude teplíčko.
Vkládám pár fotek a budu průběžně informovat jak pokračuji :-).






středa 16. května 2012

KALEIDOSCOPE SMART-PLATE TUTORIAL

Před pár dny, jsem do obchůdku přidala pravítka, po kterých jsem už dlouho pokukovala. Jsou to specielní pravítka pro snadné šití klasických kaledoskop bloků - Kaleidoscope smart plate od Sharon Sebrow.
Jsou úžasná v tom, že kaledoscop blok vytvoříte z klasického a i pro začátečníka (jako já) jednoduchého bloku - větrník (pinwheel).  Našijete větrníky a pak už jen podle pravítka ořežete. Můžete udělat jak kaleidoskop z 8 dílů, tak i z 12 dílů.
Vyzkoušela jsem oba bločky, ale Sharon má ve své knize mnohem víc.
 Takže základem je ušít Pinwheel blok  a můžeme začít řezat, začneme s 8 dílným blokem - umístěte pravítko


Seřízeneme na dlouhé straně pravítka :


a nyní otáčíme pravítko a řežeme vždy na dlouhé straně pravítka :


a znovu :



a ještě :


a kouzlo je hotovo :-)  :



A teď ještě z 12ti dílů :

tentokrát řežeme podél tří krátkých stran:



otočíme :


a řežeme :


a voila - základ hotov



 teď přišijeme trojúhelníčky :


a máme hotovo : rychlé a jednoduché


Co si o tom myslíte ?







Tak nějak nevím jak začít. Nejsem ani psavá ani řečná, ale snad to nějak půjde. Nejdřív alespoň trochu o sobě. Již od dětství jsem šila, pletla, háčkovala, zkoušela jsem chvilku i paličkovat. Za totáče, v době mého mládí nebylo na sebe nic moc ke koupení, tak jsem šila opravdu všechno - hlavně díky Burdě :-).Pak ještě když byl syn malý, tak jsem se na něj něco našila a napletla. Ale, když jsem se vrátila zpět do pracovního procesu, nějak mi na tyhle koníčky nezbyl čas a ani nálada. Co mě stálo sebezapření sednout k šicímu stroji, když jsem třeba jenom potřebovala ušít záclony.... no hrůza. Takže jsem u šicího stroje v podstatě neseděla skoro 20 let. Až vloni, když jsem byla dlouhodobě nemocná, jsem začala zkoušet patchwork a úplně mne to pohltilo. A tak konečně zase šiju, i když mi zase nezbývá tolik času a od té loňské nemoci nějak nemohu pořádně nabrat síly, ale snad se to zlepší.
A protože jsem tak trochu technický typ, miluju všemožné pomocníky a udělátka ať už se to týká patchworku, kuchyně nebo něčeho jiného,splnila jsem si sen a otevřela obchůdek. Zatím jenom s pomůckami pro patchwork, ale ráda bych i látky - ty miluju.....